Ny trafo - 400V ITNy trafo - 400V IT

Ny trafo - 400V IT

Elektriker
Kent Håvard Aasland

Har kommet over en problemstilling vedrørende overgang fra 400V IT til TN-nett. Et eldre verkstedbygg er forsynt med 2 trafoer. En 230V IT og en 400V IT. Disse trafoene skal byttes ut. 230V IT er OK, men for 400V krever nettselskapet at det skal være TN-nett. Eksisterende 400V anlegg i verkstedbygget er som sagt IT-nett og forsyner kun maskiner. Vil man kunne betrakte det gamle anlegget som TN-nett uten fremført N-leder etter trafobyttet? Det er tenkt etablert nye stigere fra kiosk inn på nye innkommende effektbrytere i eksisterende hovedtavler.

Noen som har vært borti lignende problemstilling?

Re: Ny trafo - 400V IT

Re: Ny trafo - 400V IT

I utgangspunktet høres dette rart ut. At netteier på eget initiativ skifter nettsystem og krever at kunden bygger om sitt anlegg har jeg ikke hørt om.

Ligger det noen annen historie bak?

Er det kunden som har initiert forsterking som påvirker nettet?

Re: Ny trafo - 400V IT

Kent Håvard Aasland
Kent Håvard Aasland

Det er kunde som har initiert dette, det stemmer. Det er verkstedbygg tilhørende en industribedrift som idag forsynes fra en annen bedrift, da disse tidligere har vært samme firma. Altså ikke forsynt fra det lokale nettselskapet men lokalt. Dette er det tanken å endre på når man uansett må skifte ut matende trafo. Det vil si at nettselskapet i utgangspunktet ikke endrer nettsystem da de ikke leverer strøm til bygget idag.

Det jeg er mest ute etter er om det teknisk sett og forskriftsmessig sett er innafor å bytte nettsystem på tilførsel. Innkommende effektbryter må selvfølgelig skiftes og splitting av N-leder må utføres i henhold til regelverk.

Re: Ny trafo - 400V IT

Re: Ny trafo - 400V IT

Det er så klart mulig å få til dette, men etter min vurdering vil en slik endring av nettsystem medføre behov for relativt store endringer i installasjonen.

TN-system medfører bl.a. krav om utkobling av enhver jordfeil (ved feil med ubetydelig impedans mellom fase og jord). Dette kan dessuten utgjøre en ulempe med tanke på driftsikkerheten i installasjonen. Det må også sikres at utkobling av enhver kortslutningsstrøm blir ivaretatt (før lederisolasjon tar skade, og senest innen 5 sekunder).

Det bør gjennomføres en grundig gjennomgang (risikovurdering) av hva en eventuell endring av nettsystem vil medføre. Alternativet er å endre nettsystemet tilbake til IT, fra netteiers nye TN-trafo, via en egen trafo. 

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor