Jord til 230 V samt IS/IE/PE avklaringJord til 230 V samt IS/IE/PE avklaring

Jord til 230 V samt IS/IE/PE avklaring

Eric
Eric

Hei,

Vi sitter her på jobben og diskuterer hvorvidt 230 V jord (fra stikkontakt) på en offshoreinstallasjon er å anse som PE eller IE?
Det ble også spurt om IS jord er IE eller om IS jord kan kobles direkte til PE uten å måtte gå via IE per Figur 2 i IEC 61892-3:2019.

Mvh,

Eric

Re: Jord til 230 V samt IS/IE/PE avklaring

Re: Jord til 230 V samt IS/IE/PE avklaring
Rune Øverland
Forumleder

Hei Eric,

Tusen takk for spørsmålene, og din interesse for faget.

 

1. IEC 61892-3:2019

(se også IEC 61892-2:2019 7.2.6 jordingssystemer)

Det er et krav i standarden at utstyr som inneholder egensikre kretser/kabler krever spesiell jording, og skal tilkobles separat IS-jordskinne, og denne jordskinnen skal være isolert fra skapet. Fra IS-jordskinnen skal det gå direkteforbindelse ned til hovedjord (struktur). 

Jording offshore

Standarden gir anledning (selv om dette ikke er 100 % tilrådelig, men kan ikke utelukkes) å kombinere IE og IS. I slike tilfeller skal den kombinerte jordskinnen merkes ISE.

Dersom IE benyttes for null-voltreferanse, blant annet for måleutstyr, er anbefalingen å separere IE og IS fra hverandre.

IE, IS og ISE skal ikke være tilkoblet PE, men tilkobles anleggets hovedjord.

 

2. Stikkontakt

Jeg vil si at 'Instrument Earth' har til formål blant annet å tilkoble alle individuelle kabelskjermer til ett felles spenningspotensiale. IE-skinne kan også brukes som et nullpunkt (spenningsreferansepuktt) for (måle-)instrumenter som krever et fast, stabilt referansepunkt. Det er viktig at dette IE-punktet ikke er beheftet med støy-strømmer eller støy-spenninger. Denne jordingsskinnen (IE) må separeres fra 'Protective Earth (PE) hvor det blant annet kan være harmoniske strømmer (spesielt tredje-harmoniske) fra 3-fasemotorer.

Jordingspinnen i stikkontakten betrakter jeg som funksjon for å hindre farlige berøringsspenninger, og vil derfor tilkoble denne til systemets PE.

Jobbe i Trainor?

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor