Kategori på måleinstrumenterKategori på måleinstrumenter

Kategori på måleinstrumenter

Jeg og en kamerat (begge elektrikere) havnet i en diskusjon om bruk av riktig kategori av instrument. Jeg satt og feilsøkte på kretskortet i en forsterker jeg har. Med mitt Cat IV flukemultimeter jeg ellers bruker i mitt arbeid.

Han kommenterte dette og mente at jeg bruker feil instrument i forhold til feilsøking i finelektronikk. Jeg burde ifølge han heller bruke et instrument med lavere kategori siden disse "er mer presise" enn instrumenter beregnet for grovere elektriske anlegg. Og at det er grunnen til at en elektroniker bruker cat II og en elektriker IV.

Noe jeg mener er tull. Kategorien handler jo kun om sikkerhetsnivået på instrumentet og ingenting med instrumentets presisjon på finmålinger. Og at en elektroniker ville blitt litt irritert over å måtte betale dyrere for et sikkerhetsnivå han/hun aldri kommer til å få bruk for.

Jeg regner med at jeg har rett i denne diskusjonen. Men det hadde jo vært greit å banke i bordet eventuelle svar her og ende diskusjonen en gang for alle. Synspunkter?

Re: Kategori på måleinstrumenter

Har ingen ting å si på selve målingene. Andre kriterier spiller med på hvor presist det er. Kvaliteten på instrumentet, om det er kalibrert og så videre. Ingen ting i veien med å bruke Cat IV i elektronikk om det er det eneste man har for hånd.

Re: Kategori på måleinstrumenter

Hva instrumentet er egnet for fremgår av dokumentasjon/underlag fra produsent. Kontakt produsent om du er i tvil. Generelt har Presto helt rett.

Trainor AS fraskriver seg ethvert ansvar for hendelser og skader, herunder følgeskader som måtte oppstå som følge av feiltolking av innholdet i eller feil i innholdet i dette fagforumet eller i de interaktive kurs det er forbindelse til.

Vi beklager! Trainor.no støtter dessverre ikke lenger eldre versjoner av Internet Explorer.

Oppgrader til en nyere versjon her eller bytt nettleser, feks. til Google Chrome.

For mer informasjon eller hjelp, kontakt oss.

Trainor behandler personopplysninger og benytter cookies. Les mer her.
nor